Ne doğru ve güzel bir cümledir bu, bir ebeveyn’in çocuğuna söyleyebileceği. İçinde neler, neler barındırır, çocuğumuzla bağımızı kuvvetlendirecek. “Ben buradayım”, “Ne zaman istersen seni dinlerim”, “Seni anlayabilirim”, “Seni yargısız dinleyebilirim”….. ve daha niceleri!
Kelimelerin, dolayısı ile cümlelerin hayatımızda ki gücüne inanacaksınız. “İyi” ile “Harika” arasındaki fark gibi ya da “Fena değil” yerine “neredeyse çok iyi” gibi temelde aynı şeyi söylesek de seçtiğimiz kelimeler farklı olunca, uyandırdığı his de elbette farklı oluyor.
“Doğru iletişim” benim yazılarımda çok sık kullandığım bir tabir. Yargılamadan, kıyaslamadan ve dayatmadan uzak bir iletişim şekli, çocuğumuzla aramızda ki onun başarısını destekleyen bir tutum. İşte, bu iletişimin içinde; sözcüklerin ve kurduğumuz cümlelerin önemini bir bilsek ve onları değiştirerek nasıl güzel bir diyalog kurabileceğimizin farkına varabilsek bir mucize yaşarız adeta.
Hepimiz, ebeveynler olarak elbette çocuklarımızın başarılı olmalarını istiyoruz. Ancak, bazen tutumlarımızın yanlışlığı “Başarı” ile ters orantılı oluyor. Bu tutumlardan biride kullandığımız dil, kullandığımız sözcükler ya da kurduğumuz cümleler. Ufak değişikliklerle, doğru iletişimi nasıl yakalayacağımızı ve çocuğumuzda olumlu etkilerini hemen gözlemleyebiliriz.
Gibi birçok değişim cümleleriyle bakın neler yapabiliyoruz çocuğumuzla iletişimde. Elbette cümlelerimizi değiştirmek, üzerinde egzersiz yaparak alışkanlığa dönüştürmemiz gereken bir süreci gerektiriyor. Bir – iki gün uygulayıp sonra başa dönmekle çözüm alınamayacağı bir gerçek. Olumlu değişimler yaşamak istiyorsak, sabır ve istikrar şart.
“Bana anlatmak istediğin bir şey var mı?” ‘nın gücüne inanamayacaksınız. Çünkü, bugüne kadar gerçek anlamda hiç soru sormadık ona, hep hesap vermesini bekledik daha çok değil mi? Şimdi, bu değişim hem size hem de çocuğunuza çok iyi gelecek.
Kendini sorguya çekiliyormuş gibi değil, dinlenmek ve anlaşılmak istendiğini görecek. O da sizi bir sınayacak ama dikkatli olun! Çünkü birden tutum değişti, üslup değişti. Bu önceleri hiç de inandırıcı gelmeyecek ona. Belki başlarda istediğiniz reaksiyonu alamayabilirsiniz, ancak istikrarla, vazgeçmeden değiştiğinizi ve onunla güzel bir iletişim kurmak istediğinize inandırabilirseniz, tekrar ediyorum; değişimi hemen görebilirsiniz çocuğunuzda.
Akademik süreçte çocuğunuzun başarısını arttıracak, onu motive edecek ve hedeflerinin oluşmasına destek olacak büyük bir katkıdır: Aile ile iletişim. Bu iletişimde en önemli nokta ise kullandığımız sözcüklerimiz. İşte bugün bunun farkındalığını yaşamış olduk. Sözcüklerimizi ve cümlelerimizi değiştirerek iletişimimizi daha sağlıklı hale getireceğiz.
Bana gelen E-mail’ler den birinde şöyle yazıyordu: Ne zaman çocuğumla düzgün konuşmaya başlasam, sesler yükseliyor ve çileden çıkıyorum. Her dediğim ona batıyor, hiçbir soruma doğru dürüst bir cevap vermiyor, ilgili bir anneyim aslında ama notları hiç de iyi değil, elinden geleni de yapmıyor… Şimdi bu e-mail’i birkaç cümle ile özetleyeceğim, şifrelerini çözerek: Birbirimizi dinlemiyoruz !
Doğru cümleler ile hitap etmiyoruz!
Konu dönüp, dolaşıp “Ders” ’e geliyor. Ve ben nerede yanlış yapıyorum?
Daha öncede sıkça belirttim: Biz ebeveynler bilerek hata yapmıyoruz aslında, yaptıklarımızın hata olduğunun farkına varmıyoruz. Farkına varıp da üslup değişikliğine gittiğimizde ise basit değişikliklerin ne denli güzel sonuçlar verdiğini görüyoruz.
Çocuğumuzun da anlatmaya ihtiyacı var, anlaşılmaya, dinlenmeye, konuşmaya… Sizden cevap beklemese de onu sadece ve sadece dinleyip, ne zaman istersen yanındayım demenize! Eğer çocuğunuzla aranızda bu süreci oluşturabilirseniz; gerek akademik hayatında gerekse özel hayatında her şeyini sizinle büyük bir keyifle paylaşacaktır. Sizin kendisi için çok büyük bir dayanak olduğunuzu görecektir. Gördüğü andan itibaren de motivasyonu artacağı için, akademik başarısı da doğru orantılı olarak artacaktır.
Şu ana kadar kullandığımız cümleleri artık yenileri ile değiştirerek, “Ne zaman istersen yanındayım” ’ı ona vereceğiz hepsi bu kadar.
UNUTMAYIN!
BAŞARISIZ ÇOCUK YOKTUR, POTANSİYELİ DOĞRU YÖNLENDİRİLMEMİŞ ÇOCUK VARDIR!
Randevu İçin